24. 3. 2016

Traveling tips



Ahoj :)

Jelikož se mi množí dotazy, zda bych nemohla udělat článek o cestování "jak a kde nakoupit", tak tady je :)

Jak jistě víte, jsem člověk, který cestování miluje. Ten pocit, když vystoupíte z letadla a víte, že jste v jiné zemi, v jiném světě, můžete ochutnat nové chutě, vidět nová místa, poznat nové lidi. Ten pocit, když se snažíte co nejvíc vstřebat tu "jinou" atmosféru,....úžasné!
Jsem navíc i člověk, který cestování "studuje". Co to znamená ?
Když se někam chystám, čtu cestopisy, knížky, blogy, historii a o místo kam pojedu, se aktivně zajímám. Proč? Protože miluji poznávání. Cestování není jen o tom, přijet k moři, rozvalit se na pláž a večer jít na nákupy. Je o poznání. Navíc, když o místní kultuře něco víte, nestane se vám trapas a nebudete na místě překvapeni z některých místních zvyků.
Znám spoustu lidí, kteří někde byli a vlastně ani neví, jak se to město jmenovalo. Já si pamatuji všechny své cesty, vím ve kterém městě jsem byla v Řecku, Itálii, Španělsku, které je hlavní město toho a onoho ostrova.

A teď už k věci :
1/ KDE KOUPIT ??
Většina lidí nakupuje zájezdy klasicky u CK nebo hledá přes INVII či zájezdy.cz. Ano, i já tak někdy koupím zájezd. Invia nabízí často velmi hezké slevy (vlastně jen ukazuje nabídku více CK, takže člověk má srovnání).
Další možností je koupit si letenku a ubytování. Kdo si myslí, že je to hrozně složité, tak se mýlí. Letenky hledám nejčastěji na skyscanner.cz a pelikan.cz. Je to zde velmi přehledné a navíc takový Pelikán má často nabídky na celý zájezd. Na Skyscanneru se dá hledat i bez datumu, to znamená, že zadáte pouze odkud kam chcete letět a on vám ukáže, kdy jsou letenky nejlevnější.
Ubytování hledáme nejčastěji na Bookingu, Je to opravdu velmi jednoduché, zadáte datum a kde chcete jet, seřadíte podle ceny a hledáte. Důležité je sledovat hodnocení ubytování, hodně vám napoví !
Většinou zde zadáváte platební kartu jako záruku rezervace, ale není se čeho bát. Booking je už několik let ověřený systém.

Další naprosto super servery jsou levnocestovani a cestujlevne. Doporučuji obojí sledovat na Facebooku, protože akce které zveřejňuje, jsou opravdu neuvěřitelné. Nejsou to cestovky, pouze vyhledávají akce a slevy. To znamená pouze přidávají odkazy, kdo kde právě nabízí super letenky či zájezdy.
Co jsem zde viděla já ? Třeba letenku z Vídně do Miami - zpáteční za 6 500,- , zájezd 8 dní  ( letenky+ubytování+transfery+all inclusive) do 4* hotelu v Řecku za  6 800,- , pobyt na Mallorce na 6 dní  ( v ceně ubytování a letenky, bez jídla) za 2300,- a tak dále. Nevěříte ? Zdá se vám to divné ? Není.
Najdete zde i takové pecky jako letenky za 1 euro:)

My kombinujeme různé možnosti, a tak jsme měli vždy zájezd levně. Co nepochopím,  jak někdo může dát třeba 20 tisíc za osobu za leteckou dovolenou v 3-4* hotelu all inclusive ( myslím po Evropě ) . Vždyť když člověk chce, najde mnohem levněji ! My takové zájezdy kupujeme za 6-14 tisíc maximálně.

2/ ČÍM JET NA DOVOLENOU - autem, autobusem nebo letadlem ? Dáváme přednost letadlu či autu. Většinou se nevyplatí jet autobusem, nebo aspoň ne do vzdálenějších míst. Jednou mne napadlo kouknout na zájezdy do Řecka autobusem, a kroutila jsem hlavou - dát  5-10 tisíc za takový autobusový zájezd, trmácet se 24 hodin autobusem, když stačí trochu hledat a za STEJNOU cenu ho najdete letecky. Není problém sehnat letecký zájezd s ubytováním i za 5 tisíc, když člověk chce :) Nicméně chápu to u lidí, kteří mají například fobii z letadla.
Jednou jsme udělali výjimku a jeli autobusem do Španělska, ale to proto, že nabídka prostě nešla odmítnout. Zbývala totiž poslední 2 místa v autobuse a tento zájezd stál - POZOR- 1990,- / osoba a v ceně byla doprava, ubytování ve 3* hotelu na Costa Brava a plná penze :) takže dovolená za 4 tisíce pro oba u moře. Dobrý, že ?:)

3/ KDY
Nejvhodnější jsou samozřejmě začátek a konec sezony. To znamená červen či záři. Nedoporučuji období od půlky července do půlky srpna. Je to skutečně nejen nejdražší, nejvíc lidí, ale další věcí je i opravdu až nesnesitelné vedro. v Řecku bývá v tuto dobu každý den okolo 35-40 st.  My většinou jezdíme přelom červen/ červenec nebo pak srpen/ září. V jižních oblastech jako je Řecko, se dá bez problémů jet i 2. týden v září a budete mít teplo. Na Rhodosu jsme byli poslední týden v září a byly třicítky, město stále žilo a cena byla poloviční ( 9 tisíc za 12 denní záejzd all inclusive :)) Stále ale přežívají názory, že v září už je v Řecku zima. Není! :)

Kdy dovolenou vybírat ? Většinou platí, že na letní dovolené jsou největší akce a slevy do konce ledna. First minute většinou vychází lépe než last minute a navíc je větší výběr. Někdy se ale může stát, že nabídka last minute je prostě neodolatelná a předčí všechny ostatní, já ale mám ráda jistotu a tak nakupujeme většinou  dopředu.

A jaké jsou mé postřehy ze zemí jižní Evropy ? Každá země má své kouzlo. Musím říct, že nemám vyloženě nejoblíbenější destinaci. ¨
Jediné tři  země, kde bych nejela, jsou Tunis, Egypt a Chorvatsko.
Tunis a Egypt - hrozba Faraonovy pomsty ( zažívacích obtíží ) a taky nebezpečí teroristických útoků. Jistě, někdo může říct, že sníst něco špatného můžete i na táboře v jižních Čechách, ale ta pravděpodobnost je v Tunisu a Egyptě prostě několikanásobně větší. Proč ? Z jednoduchého důvodu, a to je VODA. Ta zde obsahuje jiné bakterie, než voda v Evropě ( a voda je stejná všude , i v 5* hotelích je riziko stejné ) , a i když dodržujete veškeré pokyny jako nemýt si zuby v kohoutkové vodě, nedávat do pití led, tak je to prakticky jedno. Protože stačí, když je v té vodě opláchnutá sklenice, talíř, nebo omytý salát a šup, tři dny prosedíte na záchodě. "Byla jsem v Egyptě a bylo to super, sice tři dny mi bylo špatně, ale pak dobrý." - Ne, opravdu děkuji, ale nepojedu na dovolenou s tím, že s největší pravděpodobností mi bude špatně, i kdyby to měl být jeden jediný den. Slyšela jsem i názory, že je to "z vedra" , sice může se to stát, ale pokud by to bylo vždy jen "z vedra" tak by tím nebyl vyhlášený jen Tunis a Egypt, ale třeba i Turecko, Kypr, a ostatní státy, kde bývají také extrémní teploty. Navíc bezpečnostní situace taky není dobrá a riziko teroristických útoku je rozhodně větší, než třeba na Kanárských ostrovech nebo na Baleárech. Raději pojedu tam, kde je voda bezpečná.
Chorvatsko je také zemí, kam už bych nejspíš nejela. Byla jsme zde 4x a musím říct, že mne zklamalo. Jediné, co bylo nádherné byla Plitvická jezera. To místo bylo opravdu nádherné. Jinak jsou mé vzpomínky takové - všude Češi, české nápisy, hlava na hlavě, ve vodě i na pláži kameny a vzadu kemp kde Máňa vaří Frantovi kotlíkový guláš, aby ušetřila. Hodně lidí jede do Chorvatska proto, aby ušetřili, ale přitom Chorvatsko už dávno není nejlevnější dovolenkovou destinací. Kolikrát vyjde levněji i letecký zájezd kamkoli jinam. Třeba v Toskánsku nás stála pizza pečená na kameni v pravé italské restauraci - celá pizza kterou sní dva lidé a jsou plni k prasknutí - 5 Euro :))
Samozřejmě nadšence pro Egypt a Chorvatsko chápu a nic nikomu nevyvracím, jsou to jen mé osobní názory. Možná to je proto, že mám procestovaných opravdu spoustu zemí a spoustu míst a tak mohu srovnávat.

Itálie

Itálii prostě miluji. Každá část má své specifické kouzlo. Sever je spíše komerční, dlouhé městské pláže možná nejsou pro každého, ale noční život je zde opravdu bujarý a nudit se tu určitě nebudete :) Klidnější je například Toskánsko, kde můžete nasát tu pravou italskou atmosféru. Vinice, křivolaké uličky, prázdné pláže - zamilovali jsme si to tam :)
V Itálii jsme byli už asi 5x a pokaždé jinde, přesto ji ještě nemáme procestovanou celou, takže se těším, kam se vydáme příště. Nikdy mne nezklamala :)

Španělsko

Země, kde najdete všechno, co k dovolené potřebujete. Romantické prázdné pláže, ale třeba i bohatý noční život ( Ibiza, Costa Brava, Mallorca). Co se měst týče, zamilovali jsme si Barcelonu. Španělové jsou navíc neskutečně milí a většinou mají výbornou Angličtinu, které jde velmi dobře rozumět :)

Řecko

V Řecku nikdy není vše načančané a dokonalé. V Řecku je vždy všechno tak nějak " pořecku". Co to znamená ? Řekové jsou trošku nepořádní. To ale rozhodně neznamená, že v Řecku není krásně. Právě naopak. Řecko má úplně jinou atmosféru než ostatní státy. Je to jedna ze zemí, kde se vracíme opravdu často ( vždy na jiný řecký ostrov) a některé řecké pláže bych přirovnala k plážím v Karibiku. Stejně tak jídlo - řecký salát tzatziky s koprem je prostě bezkonkurenční :) Můj osobní tip - ostrovy jsou hezčí, než pevnina. Opravdu !

Pláže ostrova Kos

Ostrov Rhodos


Turecko

Je pravdou, že nyní bych do Turecka nejspíš nejela z důvodu bezpečnostní situace. Navštívili jsme ho ale asi před 4 lety a můžu říct, že mne velmi, velmi příjemně překvapilo. Hygiena je zde srovnatelná s Evropou, takže pokud vyberete kvalitní hotel, zažívacích obtíží se bát nemusíte. Všude je čisto. Moře křišťálově čisté. Co bych vyzdvihla, je turecké jídlo. O těch sladkostech se mi dodnes zdají sny :) Turci vaří opravdu výborně.

Pohled na Alanyi

Francie

Byla jsem pouze na Korsice a je to už dávno, ještě v době, kdy zde nebyl příliš rozvinutý turistický ruch. Co si však pamatuji, jsou pláže naprosto odlišné od ostatních evropských pláží . Byly to maličkaté bílé kamínky, takže voda byla tak čistá, že člověk viděl na dno i v hloubce několika metrů. Je zde poměrně draho, což může být docela nevýhoda, ale pokud už člověk byl všude možně, Korsika ho určitě nadchne, je zkrátka "jiná " :)

Jelikož jsme se před 14 dny vrátili z rakouského Hochkaru, příští článek bude o Alpách. No a potom už snad bude konečně tepleji a já nafotím nějaký nový outfitový post .)

Magdalene

3 komentáře:

  1. Hezký článek a skvělé tipy! Ráda bych tě pozvala ke mě na blog, kde probíhá soutěž, tak se můžeš zapojit:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle článek mi dost pomohl :) Určitě se na nějaké ty stránky kouknu a snad něco vyberu. S přítelem chceme nějak jet, ale s mojí brigádou to nemůže být nic drahého, tak třeba něco ukořistím za parádní cenu, jak píšeš :) Jinak Chorvatsko mám velmi ráda, je tam krásná příroda a Plitvická jezera jsou vážně nádherná. Naopak se mi moc nelíbí v Itálii. Jedinkrát jsem tam nebyla u moře, které by bylo nádherně čisté a příroda tam není nijak uchvacující. Vůbec nejhorší, co jsem tam viděla, byla Neapol, kam by mě už nikdo nedostal :D Ale Toskánsko nebo nějaký ostrov bych ráda vyzkoušela :)
    HollyChicc

    OdpovědětVymazat
  3. Ja bych se také někam ráda podívala, bohužel trochu volna mám pouze v létě, jinak jsem stále v práci. Míša :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za jakékoli komentáře či připomínky :)